Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Eιδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για Βοιωτία και Στερεά, λέει ο Γιάννης Μαγκριώτης

Ο Γιάννης Μαγκριώτης, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης και πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τα δημόσια έργα ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Στερεά Ελλάδα την περασμένη Κυριακή. Επισκέφθηκε τους νομούς της Περιφέρειας και συναντήθηκε με τους φορείς, είδε τα εν εξελίξει δημόσια έργα και συμμετείχε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περιφερειακή διάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στη Λαμία. Ο κ. Μαγκριώτης κόμισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη της περιοχής, η οποία προβλέπει ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το ΠΔΕ για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα χρηματοδότησης που θα προκύψει από το Δ' ΚΠΣ. Δείτε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ο κ. Μαγκριώτης παραχώρησε στη viotia.

-Ποιες είναι οι γενικές σας εντυπώσεις από τη Βοιωτία και τη Φωκίδα κ. Μαγκριώτη; Τι θετικό είδατε και τι αρνητικό;
-Οι δυο νομοί έχουν κοινά, έχουν και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Έχουν έναν μοναδικό και αξεπέραστο ιστορικό, αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο.
Έχουν περιοχές απαράμιλλου φυσικού κάλλους και ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους, θέλουν να ζουν σε αυτόν, θέλουν ένα καλύτερο μέλλον. Από την άλλη πλευρά, οι δυο νομοί ιδιαίτερα αυτός της Βοιωτίας, έχουν υψηλή ανεργία, μεγάλο έλλειμμα αναπτυξιακών υποδομών και τρομερή ρύπανση του περιβάλλοντος.
Ιδιαίτερα στη Βοιωτία, είναι εγκατεστημένες χωρίς κανένα σχεδιασμό και χωρίς προδιαγραφές, εκατοντάδες μεταποιητικές μονάδες που ανήκουν σε επιχειρηματίες που κατοικούν στο Λεκανοπέδιο. Οι δραστηριότητες αυτών των μονάδων ελάχιστα θετικά προσφέρουν στη Βοιωτία και πολλές επιβαρύνσεις. Επιβάρυνση καταστρεπτική στο περιβάλλον, ελάχιστες θέσεις εργασίας και εισοδήματα, στρέβλωση των αναπτυξιακών δεικτών της Βοιωτίας και της Στερεάς Ελλάδας.
Επειδή οι Εταιρείες αυτές είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα των τοπικών εφοριών, ο νομός Βοιωτίας εμφανίζεται ο πιο πλούσιος και με διαφορά στη χώρα και κατά προέκταση και η Στερεά Ελλάδα. Αυτό με βάση τους Κοινοτικούς Κανονισμούς περιορίζει δραστικά την χρηματοδότηση από την Ε.Ε της Στερεάς Ελλάδας. Η αδικία, δηλαδή, είναι διπλή. Αυτή τη διπλή αδικία πρέπει να την άρει η Κυβέρνηση με ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την περιφέρεια και ειδικότερα τη Βοιωτία, που θα το χρηματοδοτεί με εθνικούς πόρους. Αυτή είναι η δική μας πρόταση.
-Το πρόβλημα με τα διόδια πώς θα το επιλύσει το ΠΑΣΟΚ εφόσον κληθεί στην εξουσία;
-Το ΠΑΣΟΚ κατασκεύασε τις βασικές αναπτυξιακές και στρατηγικές υποδομές της χώρας. Η συμπλήρωσή τους με τους οδικούς άξονες είναι αναγκαία. Το ΠΑΣΟΚ είχε μελετήσει και είχε προετοιμάσει τη δημοπράτησή τους. Για λόγους πολιτικής δεοντολογίας δεν το έπραξε παραμονές των εκλογών του 2004. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ άφησε να χαθεί πολύτιμός χρόνος για να μπορεί να υποστηρίζει ότι αυτή ετοίμασε και δημοπράτησε τα έργα αυτά.
Στις Συμβάσεις Παραχώρησης που υπέγραψε με τους παραχωρησιούχους- κατασκευαστές των οδικών αξόνων, έκρυψε μέσα και δύο κρυφούς φόρους. Κυρίως αυτοί οι δύο κρυφοί φόροι καθιστούν τα έργα πανάκριβα και σε μερικές περιπτώσεις ασύμφορα για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Γι’ αυτό δικαιολογημένα διαμαρτύρονται οι πολίτες.
Εμείς και στην Βουλή είχαμε επισημάνει το πρόβλημα αυτό. Σήμερα προτείνουμε την επαναδιαπραγμάτευση των Συμβάσεων Παραχώρησης. Δεν έχει λόγο το κράτος να εισπράττει για 30 χρόνια αυτούς τους κρυφούς φόρους, οι οποίοι σύμφωνα με τις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων θα αποτελέσουν το 70% περίπου των συνολικών εσόδων από την εκμετάλλευση των οδικών αξόνων. Τα ποσά αυτά όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ μεγάλα, είναι δεκάδες και εκατοντάδες δις € και θα επιβαρύνουν αφόρητα τις τοπικές οικονομίες και τους πολίτες των περιοχών αυτών.
Εάν στην επαναδιαπραγμάτευση συμφωνηθεί ένα μικρό ποσοστό των εισπράξεων να επιστρέφει στο κράτος, αυτό πρέπει αυτόματα να επενδύεται για τις υποδομές των περιοχών όπου εισπράττονται τα διόδια.

-Αγροτικό. Τι θα αλλάξει το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τη σημερινή πολιτική;
Οι αγρότες τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους. Αυτό οφείλεται στην κακή διαπραγμάτευση που έκανε η Κυβέρνηση στις Βρυξέλες το Νοέμβριο του 2005 για τη νέα ΚΑΠ. Οφείλεται στην έλλειψη εσωτερικού σχεδιασμού, οφείλεται βεβαίως και στο άνοιγμα των εμπορικών συνόρων της Ε.Ε σε τρίτες χώρες που παράγουν πολύ φθηνά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.
Το ΠΑΣΟΚ προτείνει:
α) Τη στενή παρακολούθηση των Ευρωπαϊκών και Διεθνών εξελίξεων και την αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας που μας δίνεται για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος.
β) Το σχεδιασμό μιας οικονομικής πολιτικής για την ανάπτυξη της υπαίθρου, όπου τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, ανάλογα με την περιοχή και την περιφέρεια, θα έχουν τη δική τους βαρύτητα και συμμετοχή.
γ) Την υποστήριξη των αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και ονομασίας προέλευσης που αναφέρονται στο διατροφικό τομέα.
δ) Την ενίσχυση των κοινοτικών κονδυλίων που χρηματοδοτούν το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» μέσα από το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) για την αναδιάρθρωση του αγροκτηνοτροφικού τομέα και τη δημιουργία υποδομών που θα υποστηρίζουν την ανάπτυξή του.

-Η Βοιωτία αποτελεί την περιοχή όπου σχεδιάζονται και έχουν αρχίσει να υλοποιούνται μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις, με αποτέλεσμα την περιβαλλοντική υποβάθμιση του νομού. Ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ;
-Η χώρα μας χρειάζεται ενέργεια για την ανάπτυξή της και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Χρειάζεται πρώτα- πρώτα ο εκσυγχρονισμός των σημερινών μονάδων για την καλύτερη απόδοσή τους και των περιορισμό της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Χρειάζεται περιορισμός της σπατάλης. Χρειάζεται η διαφοροποίηση της καύσιμης ύλης. Χρειάζεται κυρίως η διαφοροποίηση των τρόπων παραγωγής ενέργειας. Εννοώ πως πρέπει να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Tέλος χρειάζεται η διασπορά των μονάδων για να μην υπερβαίνει την φέρουσα αντοχή κάθε περιοχής. Η περιοχή της Βοιωτίας είναι από εκείνες που είναι αρκετά επιβαρυμένες.
-Διοικητική μεταρρύθμιση. Υπέρ, κατά ή αναλόγως την περίπτωση;
-Το ΠΑΣΟΚ στα 34 χρόνια της μεταπολίτευσης ήταν πάντοτε αυτό που υποστήριξε και θεσμοθέτησε κάθε θετικό βήμα για την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης και την αποκέντρωση. Η Ν.Δ ήταν σχεδόν πάντοτε στον αντίποδα. Τα θέματα όμως της Διοικητικής Οργάνωσης της χώρας και της ισορροπίας ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια, δεν είναι στατικά. Μπορεί σήμερα το κέντρο να αποδώσει κάποιες μονάδες εξουσίας και πόρων στην περιφέρεια και την ίδια στιγμή να δημιουργήσει ή να επανασυγκεντρώσει πολύ μεγαλύτερα μεγέθη εξουσίας και πλούτου.
Η χώρα μας έχει το πιο συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό κράτος της Ευρώπης. Αυτό βέβαια έχει την ιστορική του εξήγηση, δεν υπάρχει όμως καμιά δικαιολογία για την διαιώνιση του. Ίσως εδώ και μια δεκαετία έπρεπε να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές, ανατροπές, που θα δημιουργούσαν ένα θεσμικό πλαίσιο με πιο ασφαλείς, μη αντιστρεπτές αλλαγές, όπως τόνισα παραπάνω.
Εμείς προτείνουμε την κατάργηση του σημερινού κράτους. Προτείνουμε τη συγκρότησή του με επιτελικά χαρακτηριστικά στο κέντρο και ουσιαστικές και αποκλειστικές αρμοδιότητες σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής γενικότερα δραστηριότητας στις περιφέρειες. Προτείνουμε τη συγκρότηση της χώρας περιφερειακά. Λίγες, μεγάλες, ισχυρές, αιρετές και οικονομικά αυτοδύναμες περιφέρειες. Δεν είναι δυνατόν να χειρίζονται τα θέματα της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης οι γραφειοκράτες της κεντρικής διοίκησης. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν, να θέλουν και να μπορούν να οργανώσουν και να υλοποιήσουν την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, καλύτερα από τους ανθρώπους της περιφέρειας.
Προτείνουμε η συνένωση των δήμων να γίνει με βάση αναπτυξιακά, χωροταξικά, πολιτισμικά και διοικητικά κριτήρια και όχι με βάση το κομματικό όφελος. Τελικά, όπως καταλαβαίνετε, η δική μας αντίληψη και πρόταση είναι ριζικά διάφορη απ’ αυτά που αφήνει να εννοηθούν με διαρροές στον τύπο η Κυβέρνηση.
Μιλάω για διαρροές, γιατί 2 χρόνια τώρα μόνο κυβερνητικές φήμες κυκλοφορούν και ποτέ πρόταση. Η Κυβέρνηση, όπως σε όλα τα σημαντικά θέματα, αγοράζει χρόνο, πουλά προπαγάνδα και καθόλου ουσία.

-Έχει ανατραπεί η πολιτική ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας; Τι εισπράττετε από τον κόσμο; Πότε βλέπετε εκλογές;
Σήμερα είναι εμφανές, πολύ περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια, πως η Κυβέρνηση άλλα λέει στα λόγια, ιδιαίτερα προεκλογικά, και άλλα κάνει στην πράξη.
Πέρυσι μέσα στο κατακαλόκαιρο έσυρε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, λέγοντας πως έχει νοικοκυρέψει την οικονομία και θέλει να διαμορφώσει ένα προϋπολογισμό για το 2008, ο οποίος θα την απογειώσει οικονομικά και θα μοιράσει πλούτο στον κόσμο.
Μια οριακή πλειοψηφία των πολιτών στις περσινές εκλογές του έδωσε μια ακόμη πίστωση χρόνου. Ένα χρόνο μετά, όχι μόνο οι πολίτες δεν είδαν τίποτα από αυτά που τους έταξε η Ν.Δ προεκλογικά, αντιθέτως είδαν τα πράγματα να χειροτερεύουν και τον κ. Αλογοσκούφη να ανακοινώνει και νέους πρόσθετους φόρους. Είδαν την κερδοσκοπία και την ακρίβεια να θερίζουν και την κυβέρνηση ανήμπορη. Είδαν την υγεία και την παιδεία να υποχωρούν ακόμη περισσότερο και η ανεργία να θεριεύει. Οι άνθρωποι της περιφέρειας είδαν ακόμη πιο μεγάλες απώλειες.
Τέλος είδαν τον κ. Πρωθυπουργό στην ΔΕΘ να ξεχνά τα συνθήματα περί σεμνότητας και ταπεινότητας και να καλύπτει ανεπίτρεπτες πρακτικές υπουργών και συνεργατών του.
Η απογοήτευση των πολιτών από τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνησή του είναι απόλυτη και η δυσφορία τους μεγάλη. Ξέρουν πως η επόμενη χρονιά θα είναι χειρότερη και τίποτα καλύτερο δεν έχουν να περιμένουν από την Κυβέρνηση.
Αυτός είναι ο λόγος που γύρισαν την πλάτη τους προς τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ζητά αλλαγή πολιτικής. Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ αυτό το αίτημα εξέφρασαν το Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Έδωσαν ελπίδα στην κοινωνία και έδειξαν τον δρόμο της εξόδου από την κρίση. Σε αυτόν τον δρόμο δουλεύουμε όλοι μας, γι’ αυτό και εγώ ήμουν την προηγούμενη εβδομάδα στην Στερεά Ελλάδα και στους Νομούς Εύβοιας, Βοιωτίας και Φωκίδας ως Υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ για τα Δημόσια Έργα. Στην Φθιώτιδα και την Ευρυτανία θα είμαι Δευτέρα και Τρίτη, 20& 21 Οκτωβρίου 08.
Δεν έρχομαι για να καταγγείλω την πολιτική της Ν.Δ. Αυτή την έχουν απορρίψει και την καταγγέλλουν στο σύνολό τους οι πολίτες. Δεν είναι πια αυτό το ζητούμενο. Έρχομαι για να συζητήσω τόσο με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά πολύ περισσότερο με τους εκπροσώπους των φορέων των κοινωνικών και παραγωγικών τάξεων, των φορέων της αυτοδιοίκησης, τις δικές μας ιδέες και προτάσεις. Σας εξομολογούμε ότι είναι μια πολύ ελκυστική, πολύ δημιουργική πορεία. Η ανταπόκριση είναι πολύ θετική. Έτσι θα συνεχίσουμε με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αξιοπρέπεια.

-Νέες προτάσεις Νίμιτς. Ως Μακεδών έχετε μια ειδική ευαισθησία. Πώς σας φαίνεται η ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»;
-Πιστεύω πως αυτή η ευαισθησία στην οποία αναφέρεστε είναι όλων των Ελλήνων, είναι όμως η κοινή λογική και το Διεθνές Δίκαιο που μας οδηγεί στην απόρριψη των προτάσεων Νίμιτς. Το πρόβλημα δεν είναι το όνομα. Το σημαντικό είναι αυτό που εννοεί, αυτό που εμπεριέχεται στο όνομα. Από την στιγμή που ο κύριος Νίμιτς μας προτείνει να αναγνωρίσουμε Μακεδονική Εθνότητα και Γλώσσα, αντιλαμβάνεστε ότι ακυρώνει οτιδήποτε θετικό εμπεριέχεται στην πρόταση του για το όνομα.
Η τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς, είναι πανομοιότυπη της πρώτης πρότασής του που κατέθεσε το Μάρτιο του 2005. Το βασικό λάθος το διέπραξε τότε η Κυβέρνηση, σπεύδοντας να την αποδεχτεί ως βάση διαπραγμάτευσης, στέλνοντας λανθασμένα μηνύματα σε όλες τις κατευθύνσεις για τις πραγματικές της προθέσεις και τα όριά της. Ευθυγραμμίστηκε στην Εθνική Γραμμή στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, την οποία όμως ουσιαστικά ακύρωσε αφού έκανε αποδεκτή και πάλι ως βάση διαπραγμάτευσης την τελευταία πρόταση Νίμιτς.
Πιστεύω πως αν η ηγεσία της χώρας μας έχει καθαρή σκέψη και δείξει συνέπεια και σταθερότητα, και αναλάβει θετικές πρωτοβουλίες για την περιοχή, μπορεί να πετύχει τους εθνικούς μας στόχους.
-Τι θέλετε να πείτε στους Βοιωτούς;
-Πως όπως οι πολίτες κάθε νομού και κάθε περιφέρειας, κρατούν τις τύχες στα χέρια τους. Να είναι πιο αυστηροί και πιο απαιτητικοί από τα κόμματα και τους πολιτικούς, από όλους εμάς που τους εκπροσωπούμε σε διάφορους τομείς και χώρους.
Ταυτόχρονα να παίρνουν και οι ίδιοι πρωτοβουλίες και να είναι περισσότερο δημιουργικοί. Όλοι πρέπει να ανεβάσουμε πιο ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων και των προσδοκιών, τόσο από την πολιτεία, όσο και από τους εαυτούς μας.

-Έχετε να προσθέσετε κάτι;

Υγεία, καλή δύναμη σε όλους και περισσότερη εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας.

Ποιος είναι ο Γιάννης Μαγκριώτης
Σύντομο βιογραφικό
Γεννήθηκε 22-05-1956 στο Στρυμωνικό Σερρών. Έγγαμος. Επάγγελμα: Φυσικός.
Σπουδές: Πτυχιούχος Φυσικού Τμήματος ΑΠΘ.
Ξένες γλώσσες: Αγγλική.
Διεύθυνση: Γραφείο: Σαλαμίνος 2, 54625 Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310/550691, 2310/550698, Φαξ: 2310/553554.
Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες
Από το 1995 βουλευτής Επικρατείας. Εξελέγη βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 1996, του 2000, του 2004 και του 2007.
Πολιτικές - κοινωνικές δραστηριότητες
Από το 1988 μέχρι το 1995 εργάστηκε στον Ιδιωτικό Τομέα ως διευθύνων σύμβουλος σε εταιρεία εξαγωγών. Διετέλεσε μέλος της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Θες/νίκης. Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης το 1994. Διετέλεσε υπουργός Μακεδονίας- Θράκης (1998-2000) και υφυπουργός Εξωτερικών (2001-2004). Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού ΑΠΘ, πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΦΕΑΠΘ).Μέλος της οργανωτικής επιτροπής των «ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ ’77» και της επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1986. Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης (1989-1995), μέλος της Κ.Ε. από το (1990) και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ (1994 -1995).
Ενδιαφέροντα: κινηματογράφος, θέατρο, διάβασμα, ποδόσφαιρο, μπάσκετ.
Επιτροπές της Βουλής
Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων Θέση: Μέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: