Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2007

Αλ. Καρκάνας: "Βαρύτατες οι ευθύνες των διοικήσεων για τη ΔΕΠΑΛ-Προειλημμένη η απόφαση λύσης της εταιρείας"

Ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στη ΔΕΠΑΛ κ. Αλέκος Καρκάνας ομιλεί στη viotia. Για το μέλλον των εργαζομένων αλλά και για το παρελθόν της ΔΕΠΑΛ. Για τα λάθη, τις παραλείψεις, τα ελλείμματα. Για τις ευθύνες των εργαζομένων, της διοίκησης και των δημάρχων. Για τις κινητοποιήσεις και για το παρασκήνιο των επιχειρηματικών κινήσεων για τα καταστήματα Ξενία, Νεροτριβή και Νερόμυλος. Για το Δημοτικό Ωδείο και την πορεία απαξίωσης των δημοτικών επιχειρήσεων επί χρόνια. Ας τον ακούσουμε.

Υποθέτω (δεν υπάρχει συνεννόηση ούτε υποχρέωση) ότι ο κ. Αλ. Καρκάνας θα απαντήσει στις απορίες των αναγνωστών που θα τεθούν εδώ.


1. Ποια είναι τα συμπεράσματά σας από την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς, όπου ως γνωστόν αποφασίστηκε η λύση της ΔΕΠΑΛ;

Αυτό που συνέβη χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς είναι πρωτοφανές! Χωρίς κανένα σχεδιασμό, χωρίς κανένα πλάνο, διαλύθηκε η μεγαλύτερη Δημοτική Επιχείρηση της πόλης! Ουσιαστικά – χρονιάρες μέρες- πετάχτηκαν 60 εργαζόμενοι στο δρόμο, αφού δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη δέσμευση για το μέλλον τους. Τινάζοντας στον αέρα και κάθε διεκδίκηση για τα δεδουλευμένα ενός και πλέον χρόνου από τους εργαζόμενους, αλλά να μην ξεχνάμε και τα χρέη προς τους προμηθευτές.
Μιλάμε δηλαδή για μια απόφαση απαράδεκτη, προειλημμένη, αφού δεν εισακούστηκε ούτε η δική μας κραυγή απελπισίας, αλλά ούτε και σύσσωμη η αντιπολίτευση που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ανέδειξε το τραγικό αυτής της απόφασης. Που τελικά πλήττει οικονομικά και όχι μόνο, όλη την πόλη της Λιβαδειάς. Ως γνωστόν, η ΔΕΠΑΛ δεν έχει περιουσιακά στοιχεία για να δεσμεύσεις.
Μας λυπεί το γεγονός ότι γι' άλλη μια φορά, σύμβουλοι της πλειοψηφίας, (και μιλάω για κάποιους από τους 11 που υπερψήφισαν), ενώ στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους διαφωνούν με όλη αυτή τη μεθόδευση, δεν βρήκαν τελικά το θάρρος να το κάνουν δημόσια. Ποιον και τι φοβούνται άραγε;


2. Ποιες θα είναι οι περαιτέρω κινήσεις σας ως σωματείο; Τι κινητοποιήσεις θα κάνετε;

Ήδη συνεδρίασε εκτάκτως το Δ.Σ. του Σωματείου μας και την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των μελών μας. Αυτό που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή, είναι πως οι κινητοποιήσεις που θα δείτε τις επόμενες μέρες, θα ξαφνιάσουν πολλούς… Και ειδικά εκείνους που νομίζουν πως μπορούν να ξεπουλάνε δημοτική περιουσία, να εμπαίζουν στην κυριολεξία μια ολόκληρη κοινωνία, να κάνουν παιχνίδι κάτω απ' το τραπέζι, χωρίς συνέπειες!

3. Να κατατοπίσουμε λίγο τους αναγνώστες για τις δημοτικές επιχειρήσεις και να δώσουμε κι ένα μικρό ιστορικό της ΔΕΠΑΛ.
Η ΔΕΠΑΛ, όπως κι όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα, δημιουργήθηκε τη δεκαετία του `90.
Το Ξενία στην αρχή κι αργότερα όλα τα υπόλοιπα τμήματα, που σήμερα είναι: τα 3 μαγαζιά στην περιοχή της Κρύας (Ξενία, Νεροτριβή, Νερόμυλος), ένας παιδικός σταθμός, το Δημοτικό Ωδείο, το Δημοτικό Ραδιόφωνο, οι Κοινωνικές Υποστηρικτικές Υπηρεσίες καθώς και τα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι» και ΚΔΑΠ (Παλιό Σχολειό).
Αριθμεί 59 εργαζόμενους (35 αορίστου και 24 ορισμένου χρόνου) και πολλούς ακόμα περιστασιακά.
Η εντύπωση λοιπόν πολλών ότι ΔΕΠΑΛ είναι μόνο τα μαγαζιά της Κρύας, δεν ισχύει. Το πολιτιστικό και κοινωνικό έργο της, σκοπίμως περνάει στα «ψιλά», αν κι οι Λειβαδίτες το γνωρίζουν πολύ καλά.
Η ένστασή μας ως εργαζόμενοι, είναι ότι παρά το κοινωνικό της πρόσωπο, η ΔΕΠΑΛ, όπως κι οι υπόλοιπες δημοτικές επιχειρήσεις, χρησιμοποιήθηκαν ως όχημα για να περάσουν όλες οι «ευέλικτες μορφές απασχόλησης» (4μηνα, 8μηνα, stage κλπ), που στην ουσία κατάργησαν τη μόνιμη και σταθερή εργασία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που ενώ δουλεύουν στη ΔΕΠΑΛ εδώ και χρόνια, σήμερα δεν αναφέρονται πουθενά κι είναι δυο φορές στον αέρα…..
Έχουμε πρόσφατα σαν Σωματείο καταγγείλει, ότι μέσω ΔΕΠΑΛ προσλαμβάνονται με τα γνωστά προγράμματα «εργασιακής εμπειρίας» stage, εργαζόμενοι, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα, βάζοντας ζεστό χρήμα στις τσέπες συγκεκριμένου ιδιοκτήτη ΚΕΚ, η σύζυγος του οποίου, όλως τυχαίως, είναι μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΛ.
Μας απείλησαν με μηνύσεις, αλλά τα γεγονότα είναι συγκεκριμένα και τα ερωτήματα αμείλικτα:
Λείπουν στη βουλιαγμένη ΔΕΠΑΛ εργαζόμενοι;
Ποιο σκοπό εξυπηρετούν οι συγκεκριμένες προσλήψεις που πατώντας στην αγωνία δεκάδων νέων για δουλειά, τους οδηγεί στην ανασφάλιστη εργασία μέσω των περιβόητων προγραμμάτων;

4. Πότε εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα στη μισθοδοσία και για ποιο λόγο;
Οι ισολογισμοί άρχισαν να εμφανίζονται αρνητικοί από το 1997. Κανένας δεν έδωσε την απαιτούμενη προσοχή. Σε μας το πρόβλημα με καθυστερήσεις στη μισθοδοσία έφτασε το 2000. Έκτοτε η ψαλίδα όλο και ανοίγει. Σήμερα μιλάμε για οφειλές μισθών από 8 έως 14 μήνες!!

5. Το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για τη ΔΕΠΑΛ είναι καταπέλτης και εντοπίζει τεράστιες παρατυπίες και παρανομίες. Υπάρχει υπόνοια ποινικών ευθυνών; Για ποιους;

Αν και γνωρίζουμε σε τι αναφέρεστε, θα προτιμούσαμε να αφήσουμε στη Δικαιοσύνη την ποινική πλευρά του θέματος.

6. Υπάρχουν κάποιοι που κατηγορούν τους εργαζόμενους, (εκτός του ότι είναι υπεράριθμοι) ότι υπεξαιρούσαν είδη από τα καταστήματα. Τι απαντάτε;

Προσέξτε! Οι ίδιοι που κάνουν ρουσφέτια και μικροπολιτική στη ΔΕΠΑΛ, μιλούν για υπεράριθμους εργαζόμενους.
Σας ανέφερα ήδη τον αριθμό των εργαζομένων στο σύνολο της επιχείρησης, αλλά θα σας πω και πιο συγκεκριμένα: οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου των μαγαζιών, οι οποίοι κάλυπταν όλες τις βάρδιες και των 3 μαγαζιών της Κρύας είναι μόνο 13!
Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, το λέω γι' άλλη μια φορά: όταν ως Σωματείο καταγγείλαμε στην παρούσα αλλά και στην προηγούμενη διοίκηση συγκεκριμένα περιστατικά κι απαιτήσαμε τη λήψη πειθαρχικών μέτρων, η απάντηση ήταν πως «δεν θα ποινικοποιήσουμε τη λειτουργία της επιχείρησης» και κάλυψαν απολύτως τους εμπλεκόμενους.
Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα.
Δεν μπορεί να πετιέται λάσπη προς τους εργαζόμενους για να καλυφθούν οι ευθύνες των διοικήσεων. Πού ήταν οι πρόεδροι, τα διοικητικά συμβούλια, όταν όπως ισχυρίζονται γίνονταν αυτά; Γιατί δεν έδρασαν, ως όφειλαν; Μέχρι μαρτυρίες πολιτών είχαμε θέσει στη διάθεσή τους.
Τα συμπεράσματα δικά σας.
7. Υπήρχε κλοπή ταμιακών μηχανών από Νεροτριβή και Νερόμυλο. Πού βρίσκεται αυτή η υπόθεση;

Στις καλένδες
, όπως και τόσες άλλες.
8. Υπάρχει η φήμη στην πόλη ότι τα καταστήματα του Δήμου έχουν ήδη δοθεί σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες και μάλιστα αυτοί βρίσκονται πολύ κοντά στον Δήμαρχο κ. Τσιφή. Τι γνωρίζετε περί αυτού;

Οι φήμες αυτές φτάνουν και σε μας, όπως σε όλους τους άλλους. Αυτό όμως που με στοιχεία μπορούμε να πούμε – και το έχουμε ήδη κάνει- είναι ότι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες της πόλης μας, συναντήθηκαν μαζί μας προκειμένου να συμφωνήσουμε να εκμεταλλευτούν τα μαγαζιά, πράγμα που κατά τα λεγόμενά τους είχαν ήδη συμφωνήσει με τη δημοτική αρχή.
9. Έχετε διαπιστώσει εσείς ηθελημένη απαξίωση των καταστημάτων της ΔΕΠΑΛ με σκοπό να περάσουν στα χέρια ιδιωτών;

Αυτό είναι οφθαλμοφανές και ισχύει όχι μόνο για τα μαγαζιά, αλλά και για άλλα τμήματα, όπως π.χ. το Ωδείο.
Στα μεν μαγαζιά η πορεία απαξίωσης αριθμεί αρκετά χρόνια, καθώς δεν έγιναν ποτέ οι κινήσεις που ως εργαζόμενοι γνωμοδοτούσαμε για την ανάπτυξή τους.
Θα σας πω το πιο απλό: όταν ο τελευταίος ιδιώτης κάνει κάθε χρόνο ανακαίνιση για να κρατήσει την πελατεία του, κι εσύ, στο καλύτερο σημείο της πόλης, με το φυσικό πλεονέκτημα της περιοχής, έχεις μαγαζιά που όταν βρέχει έξω, βρέχει και μέσα, τι να πω; Μετά φταίνε οι εργαζόμενοι…
Όσο για το Δημοτικό Ωδείο που ανέφερα, ενώ όλοι διατείνονται ότι το θέλουν και θα το κρατήσουν, αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην πόλη, κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να το διαλύσουν. Αφήνοντας τους καθηγητές απλήρωτους από την προηγούμενη ακόμη σχολική χρονιά, μη στηρίζοντας εκδηλώσεις και δραστηριότητες, το αποψιλώνουν από εκπαιδευτικό δυναμικό και μαθητές.
Εδώ, μέσα από τη Φιλαρμονική, που είναι νομικό πρόσωπο του Δήμου, γίνεται διαφήμιση συγκεκριμένου ανταγωνιστή… Τυχαίο; Ίσως...
10. Σας ευχαριστώ.
Κι εγώ....

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Giati o Karkanas den leei poioi tous ihan yposhethi na min psifisoyn kai psifisan? Onomata theloume.