Επικαιρότητα
Η ανακίνηση του θέματος της συνταγματικής εκτροπής του 1965 με τη διοργάνωση συμποσίου από το Ιδρυμα Κων. Μητσοτάκη "έπαιξε" πολύ στις μεγάλες ελληνικές εφημερίδες. Πολλές απόψεις ακούστηκαν και πάλι, νέα στοιχεία παρουσίασαν ΤΑ ΝΕΑ και γενικά η συζήτηση για τα γεγονότα και τις ευθύνες ξαναξεκίνησε από εκεί που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ποτέ δεν είχε σταματήσει. Η γνώμη του κ. Ανδρέα Λοβέρδου ενδιαφέρει και ως δρώντος πολιτικού και ως συνταγματολόγου και ως νέου ανθρώπου.
1.“Το προσωπικό μου τίμημα –για την Αποστασία το έχω καταβάλει με το παραπάνω, δίκαια ή άδικα”, εκτίμησε ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο πρόσφατο συμπόσιο-που διοργάνωσε το ίδρυμά του με τον τίτλο «Από τον Ανένδοτο στη Δικτατορία». Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να αποσείσει τις ευθύνες που η επικρατούσα άποψη του έχει προσωπικώς καταλογίσει καθώς και να υποβαθμίσει την αμερικανική ανάμειξη στα οπωσδήποτε τραγικά γεγονότα της περιόδου του 1965-1967.Δύο ερωτήσεις κ. Λοβέρδο. Κατ’ αρχάς πιστεύετε ότι οι τότε εξελίξεις παρουσιάζουν ενδιαφέρον για εμάς τους νεότερους που δεν ζήσαμε τα γεγονότα; Και δεύτερο εσείς σε ποια συμπεράσματα έχετε καταλήξει για την αποστασία, για τον ρόλο των πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων που πρωταγωνίστησαν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο και για τη στάση του διεθνούς παράγοντα;
Ανδρέας Λοβέρδος: Ως προς το α΄ ερώτημα πιστεύω ότι ναι υπάρχει ενδιαφέρον ακόμη και για τους σύγχρονους πολίτες, διότι η αποστασία επηρεάζει ακόμη αρνητικά τη δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων. Αποτελεί από μόνη της αρνητικό ορόσημο που χρωματίζει με κακό τρόπο κάθε δημόσια εκδήλωση εσωκομματικών διαφωνιών. Πίσω από κάθε διαφωνούντα κρύβεται και ένας αποστάτης, κατά τη γνώμη ή κατά τις φήμες των κομματικών γραφειοκρατιών.β) Τα έχω διατυπώσει από το 2000 στο βιβλίο μου για την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Ως αποστασία ορίζεται η προσβολή της λαϊκής κυριαρχίας, ως προς το μείζον θέμα της, που είναι η επιλογή του κόμματος που θα κυβερνήσει τον τόπο. Η από «τα μέσα» άρση της δεδηλωμένης που οδηγεί την πτώση της δημοκρατικά επιλεγμένης κυβέρνησης.
Εξωτερική Πολιτική
Ο τομέας ευθύνης του Ανδρέα Λοβέρδου στο ΠΑΣΟΚ είναι η εξωτερική πολιτική. Να πω την αλήθεια μου αρέσει ο τρόπος που πολιτεύεται σε μια δύσκολη συγκυρία. Κυρίως εκτιμώ την απόσταση την οποία τηρεί από την "πλειοδοτική/μαξιμαλιστική" λογική που μπορεί να είναι δημοφιλής στο εσωτερικό της (κάθε) χώρας αλλά ελάχιστα προσφέρει στην πραγματική μάχη που η Ελλάδα καλείται κάθε φορά να δώσει για να υπερασπιστεί τα εθνικά της δίκαια.
2. Για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ στα εθνικά θέματα που είναι και ο τομέας ευθύνης σας: Στο Σκοπιανό ποια είναι η κόκκινη γραμμή για το θέμα της ονομασίας από την οποία τυχόν υποχώρηση θα σημάνει εθνική ήττα;
Ανδρέας Λοβέρδος:Το ΠΑΣΟΚ συνέβαλε με τρόπο καίριο και αποφασιστικό στον καθορισμό εθνικής κόκκινης γραμμής για το θέμα της FYROM . Σύμφωνα με την πολιτική επιλογή των τεσσάρων από τα πέντε κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου (ΠΑ.ΣΟ.Κ, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, Κ.Κ.Ε.) η εθνική κόκκινη γραμμή συγκροτείται από τη θέση: ένα όνομα, για όλες τις χρήσεις, σύνθετο, αλλά με γεωγραφικό προσδιορισμό. Η θέση αυτή σημαίνει ότι η Ελλάδα έκανε μία μετατόπιση ως προς την αρχική της θέση, αποδεχόμενη τη χρήση του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Απαιτεί όμως την προσθήκη ενός γεωγραφικού προσδιορισμού που θα αποδίδει τη γεωγραφική πραγματικότητα.Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν δέχεται να βαφτιστούν ως γεωγραφικοί προσδιορισμοί οποιοιδήποτε άλλοι, π.χ. οι χρονικοί προσδιορισμοί.
3. Στο μέτωπο του Αιγαίου, όπου πολλοί υποστηρίζουν ότι βρίσκεται το πραγματικό πρόβλημα ασφαλείας της Ελλάδας πώς εξελίσσονται τα πράγματα, κυρίως όσον αφορά στις παραβάσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου; Η κυβέρνηση σωστά ενεργεί ή υφίσταται ολιγωρία;
Ανδρέας Λοβέρδος: Η κυβέρνηση, όπως είπα και στη σημερινή μου δήλωση για τη νέα επιθετική ψευδή και προκλητική ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αντί να αντιμετωπίζει τις ευρωτουρκικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις με κριτήριο την καθημερινή στάση της Τουρκίας, αρκείται να καταναλώνει στερεότυπα. Π.χ. ενώ το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ. θέτει θέμα Θράκης η υπουργός των Εξωτερικών ανακαλύπτει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξελίσσονται θετικά!!!
4. Η «ρωσική άνοιξη» της ελληνικής διπλωματίας πώς κρίνεται από το ΠΑΣΟΚ και από τον Ανδρέα Λοβέρδο; Αναμφίβολα τώρα εμφανίζεται ως αντίβαρο σε μια καταθλιπτική αμερικανική επιρροή στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Όμως υπάρχουν όντως και μεσοπρόθεσμες προοπτικές ή στο τέλος του μήνα του μέλιτος των αγωγών θα αναδειχθούν γεωπολιτικές και γεωοικονομικές αντιφάσεις;
Ανδρέας Λοβέρδος: Η κίνηση του SOUTH STREAM καταρχάς κρίνεται θετική. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι δεν πρόκειται για μία μελετημένη κίνηση. Η σχετική κίνηση του Πρωθυπουργού δεν στηρίζεται σε κάποια συγκεκριμένη υποδομή αλλά οπωσδήποτε κινείται σε θετική κατεύθυνση. Πρέπει να σημειώσουμε, ότι το ΥΠ.ΕΞ. δεν φαίνεται να κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Μάλιστα δεν είμαι βέβαιος αν το ΥΠ.ΕΞ. εγνώριζε και πολλά για την κίνηση αυτή του Πρωθυπουργού.
Εσωτερική Πολιτική και ΠΑΣΟΚ
Θέμα αιχμής αυτή την εποχή για την αξιωματική αντιπολίτευση η ακρίβεια, η οποία όντως πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά. Ο κ. Λοβέρδος ζητεί αμέσως την ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού εναντίον των καρτέλ. Για τον ΟΤΕ υποστηρίζει ότι η πώλησή του γίνεται για ταμειακούς λόγους και από την άποψη αυτή η χώρα ζημιώνεται με ευθύνη της κυβέρνησης Καραμανλή.
5. Πολλές οικογένειες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν προβλήματα βιοτικά. Η ακρίβεια καλπάζει ανεξέλεγκτη και το εισόδημα των μη προνομιούχων εξανεμίζεται. Δεν θα σας πω ότι και επί ΠΑΣΟΚ η ακρίβεια έπληττε το λαϊκό εισόδημα και δεν θέλω να μου πείτε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνει ελάχιστα πράγματα για να ανακουφίσει τις χαμηλών εισοδημάτων τάξεις γιατί αυτά είναι γνωστά. Θέλω να μου πείτε τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ σήμερα που μπορεί να εφαρμοστεί αύριο ώστε να σταματήσει αυτό το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης αύξησης των τιμών.
Ανδρέας Λοβέρδος:α. Αναβάθμιση και λειτουργία με σαφή πολιτική εντολή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει όσα ο νόμος επιβάλει εναντίον των καρτέλ, καθώς και συντονισμένη στο μήκος κύματος αυτό εποπτική λειτουργία του Υπουργείου Εμπορίου.β. Θωράκιση της ελληνικής οικονομίας ούτως ώστε να σχετικοποιούνται οι εντάσεις που δημιουργούν οι διεθνείς οικονομικές αναταραχές. Το ευρώ είναι μία μείζων μορφή προστασίας αλλά δεν πρέπει να μείνουμε μόνο σ’ αυτό.
6. Μεγάλη πολιτική κόντρα υπάρχει για την υπόθεση του ΟΤΕ. Εξηγήστε μας με δυο λόγια ποιες είναι οι ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ακολουθούμενη διαδικασία αλλά και ποιες είναι οι προτάσεις του για τον ΟΤΕ και για τις υπόλοιπες ημι-δημόσιες επιχειρήσεις;
Ανδρέας Λοβέρδος:Μου ζητάτε με δυο λόγια να σας περιγράψω περίπου το 1/3 του προγράμματος του κόμματός μου. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται με δυο λόγια. Περιορίζομαι να αναφέρω ότι η πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε σχέση με τον Ο.Τ.Ε. όπως εξειδικεύτηκε σε δύο μείζονες πολιτικές παρεμβάσεις του 1994 και του 2000 στόχευσε και επέτυχε την παροχή πρώτης τάξεως υπηρεσιών στη συσσώρευση κεφαλαίων μέσω της μετοχοποίησης, αλλά και στη διατήρηση του δημόσιου management και του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης. Σήμερα δεν υπάρχει ένας πολίτης που να μπορεί να δώσει εξήγηση στη κίνηση της κυβέρνησης. Όπως είπα σήμερα στη Λιβαδειά, αλλά και σε παρουσία μου σε ωριαία εκπομπή της τηλεόρασης στη ΝΕΤ, δυστυχώς φαίνεται πως οι κυβερνητικές ενέργειες διά των οποίων εκποιείται ο δημόσιος πλούτος και ένα βασικό εργαλείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αποκλειστικό σκοπό έχει να μπουν κάποιες δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία για να κλείσουν κάποιες τρύπες. Αυτή η ευτελής πολιτική, όμως, συνεπάγεται πολιτικές και νομικές ευθύνες για στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή.
7. Τι ελπίζετε από τις εσωκομματικές διαδικασίες που βρίσκονται εν εξελίξει στο ΠΑΣΟΚ; Θεωρείτε ότι το κόμμα βγαίνει από την εσωστρέφεια; Τι μήνυμα λαμβάνετε; Και ποιο μήνυμα κομίζετε στους Βοιωτούς -φίλους και μέλη του ΠΑΣΟΚ; Ανδρέας Λοβέρδος:Όπως είπα και στην ομιλία μου στη Λιβαδειά, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ολοκληρώνει τις εσωκομματικές διαδικασίες που ξεκίνησαν την 11η Νοεμβρίου. Είναι η τελευταία εσωκομματική διαδικασία. Μαζική συμμετοχή, διαθεσιμότητα και εν μέρει ανανέωση είναι τα στοιχήματα της 18ης Μαΐου.
Βοιωτία
Ευχαριστημένος από τις ενέργειες του Κλεαρχου Περγαντά στα θέματα περιβάλλοντος και πρόθυμος να μιλήσει ως γνώστης στη Βοιωτία εφόσν προσκληθεί για την ενέργεια αλλά και τον Ασωπό δηλώνει ο κ. Λοβέρδος. Σε πιο προσωπικό επίπεδο δικαιολογείται για την ήττα του Ολυμπιακού (του οποίου είναι φανατικός οπαδός) από τον Λεβαδειακό με ακραιφνώς πολιτικό τρόπο -δηλαδή αντί να μιλήσει για το συγκεκριμένο παιχνίδι της ερώτησης μας παραπέμπει σε άλλο, παλαιότερο, και θριαμβευτικό για τον Ολυμπιακό ματς. Τέλος αλλά όχι τελευταίο: ο Ανδρέας Λοβέρδος εξομολογείται την πολύ στενή συναισθηματική αλλά και πραγματική σχέση του με τη Θήβα, την πόλη καταγωγής της μητέρας του όπου ζουν όπως λέει πολλοί συγγενείς του.
8. Εδώ στη Βοιωτία υπάρχουν σχέδια για πολλές επενδύσεις -αλλά φευ- του είδους που πιθανό να χρειάζεται η χώρα αλλά η περιοχή δεν θέλει. Πρόκειται για ενεργειακές μονάδες που προσφέρουν λίγες θέσεις εργασίας αλλά υψηλές τιμές ρύπανσης. Αν υλοποιηθούν όλα τα σχέδια των επενδυτών η Βοιωτία θα καταστεί το ενεργειακό κέντρο της Νότιας Ελλάδας. Ως ΠΑΣΟΚ έχετε την πρόθεση να μεταβάλετε –αν κληθείτε να κυβερνήσετε- αυτή τη ζοφερή για τον νομό προοπτική;
Ανδρέας Λοβέρδος:Η Βοιωτία στην πολιτική ημερήσια διάταξή της έχει τρία θέματα: το περιβαλλοντικό, το αγροτικό και την ανεργία. Χάρηκα ιδιαιτέρως με τις πρωτοβουλίες του νομάρχη κ. Κλέαρχου Περγαντά, για τα περιβαλλοντικά θέματα (ύδατα, υδροφόρος ορίζοντας, ενεργειακά). Μου έκανε, επίσης, θετικότατη εντύπωση ότι πάνω από πέντε σύντροφοι τοποθετήθηκαν για τα θέματα αυτά. Γνωρίζω πολύ καλά το θέμα του Ασωπού. Γνωρίζω, επίσης, πολύ καλά ορισμένες πτυχές των ενεργειακών θεμάτων. Εύχομαι να προσκληθώ να μιλήσω για τα θέματα αυτά στη Βοιωτία, ως Βουλευτής και πολιτικό στέλεχος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
9. Συναφές είναι και το πρόβλημα στην περιοχή των Οινοφύτων. Ανεξέλεγκτη ρύπανση, ασυδοσία επιχειρηματιών, μόλυνση των υδάτων με καρκινογόνες ουσίες, ένα βήμα πριν (ή και μετά) από την οριστική καταστροφή της λεκάνης του Ασωπού που η φύση διατήρησε εκατομμύρια χρόνια και εμείς ερημοποιούμε σε 50 έτη. Εδώ το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλες ευθύνες αφού ανέχθηκε αν δεν υπέθαλψε παράνομες πρακτικές αλλά και τα μέτρα της Νέας Δημοκρατίας μοιάζουν προσχηματικά/επικοινωνιακά και δεν φαίνεται να επιλύουν το πρόβλημα στη βάση του. Τι καινούργιο προτείνει το ΠΑΣΟΚ; Πώς θα συνδυάσει ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος ειδικά στην περιοχή των Οινοφύτων;
Ανδρέας Λοβέρδος:Θύμισα στην κομματική διαδικασία στη Λιβαδειά, θυμίζω και σε εσάς, τη σημασία που έδωσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στα θέματα αυτά με την επίσκεψη τα Χριστούγεννα του 2006 του κ. Γ. Παπανδρέου.
10. Ερχεστε στη Λιβαδειά να μιλήσετε για τις επικείμενες διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ. Δεν φοβάστε την «καζούρα» καθώς η ομάδα της οποίας είστε φανατικός οπαδός, ο Ολυμπιακός δηλαδή, έχασε από τον Λεβαδειακό με 3-1 μόλις την προηγούμενη Τετάρτη; Τι θα πείτε στους φίλους του Λεβαδειακού που οπωσδήποτε θα σας πειράξουν;
Ανδρέας Λοβέρδος:Οτι στον κανονικό αγώνα τους ρίξαμε τέσσερα. Πάντως την ομάδα σας φέτος την είδα τέσσερις φορές και μου έκανε πολύ καλή εντύπωση. Εύχομαι του χρόνου καλύτερη πορεία. Τα παραδείγματα παλαιότερα της Λάρισας και του Αστέρα Τριπόλεως είναι φωτεινά.
11. Και κάτι τελευταίο. Η μητέρα σας κατάγεται, ως γνωστόν, από τη Θήβα. Διατηρείτε κάποια ιδιαίτερη σχέση με τη Βοιωτία και με την πόλη του Οιδίποδα -εννοώ πέρα από τους αυτονόητους συναισθηματικούς δεσμούς εκ της καταγωγής;Ανδρέας Λοβέρδος:Παρ’ότι έχασα πρόσφατα δυο θείους μου (τους Μελέτη και Στυλιανό Σταμέλο, αδελφό και α΄ ξάδελφο της μητέρας μου) η σχέση μου με τη Θήβα είναι ολοζώντανη. Και αυτό γιατί έχω τρία πρώτα ξαδέλφια που ζουν στη Θήβα και πολλούς άλλους συγγενείς. Η θηβαϊκή καταγωγή μου είναι ζωντανή. Συγκινήθηκα που και στις διαδικασίες της οργάνωσης σήμερα, έγινε μνεία στη μητέρα μου, η οποία έμαθε γράμματα σε πολλά Βοιωτόπουλα που την είχαν δασκάλα σε μικρά και απομακρυσμένα χωριά του νομού.
Αυτά τα, κατά τη γνώμη μου, πολύ ενδιαφέροντα. Μπορείτε φυσικά να σχολιάζετε ελεύθερα. Πιθανότατα ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος δεν θα βρει τον χρόνο να ανοίξει διάλογο μέσα από τις σελίδες της viotia αλλά είμαι βέβαιος ότι θα διαβάσει και λάβει υπ' όψιν του τις παρατηρήσεις των αναγνωστών μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου